Rolurile echipei Scrum

Pentru a înțelege mai bine pe ce se bazează metodologia Agile, vom începe cu o definiție, care sperăm noi că o să fie pe înțelesul tuturor.

Metodologia Agile este o modalitate de a gestiona un proiect, prin împărțirea acestuia în mai multe etape. Acesta implică o colaborare constantă cu părțile interesate și îmbunătățirea continuă în fiecare etapă parcursă. Odată ce munca începe, echipele trec printr-un proces de planificare, executare și evaluare.

Dezvoltarea prin Agile este o abordare a dezvoltării produsului (software) în cazul căruia cerințele și soluțiile evoluează prin efort colaborativ al echipelor de auto-organizare și a părților interesate.

Rolurile echipei Scrum

A. Proprietarul produsului (Product Owner), un element cheie

Adesea proprietarul produsului reprezintă părțile interesate ale respectivului produs și vocea utilizatorului final.

O echipa Scrum ar trebui sa aibă un singur proprietar de produs, care nu trebuie să fie confundat cu mesterul scrum. Proprietarul produsului se concentrează pe partea de dezvoltare a unui produs, ținând strâns legătura cu părțile interesate și dezvoltatorii din echipă. Tot el, nu trebuie să dicteze modul în care echipa ajunge la o soluție tehnică, ci trebuie să caute un consens între membrii echipei.

Acest rol este crucial și necesită adesea o înțelegere profundă a ambelor părți: afacerea și dezvoltatorii din echipa scrum. Prin urmare, un bun proprietar de produs trebuie să comunice ceea ce are nevoie, să întrebe de ce este nevoie de el și să transmită mesajul tuturor părților interesate, inclusiv echipei de livrare, utilizând un limbaj tehnic necesar.

În continuare vă vom prezenta câteva dintre sarcinile de comunicare ale proprietarului de produs către părțile interesate:

– organizează alte întâlniri pentru a prezenta soluția către părțile interesate care nu au fost prezente la revizuirea sprint;

– definește și anunță lansările;

– împărtășește progresul pe timpul întâlnirilor;

– partajează RAID (riscuri, ipoteze, probleme și dependențe) cu părțile interesate;

– negociază prioritățile, scopul, finanțarea și calendarul.

 

B. Echipa de dezvoltare

Echipa de dezvoltare trebuie să știți că este responsabilă de livrarea potențialului produs eliberabil la fiecare sprint. Scopul unui sprint este reprezentat de o scurtă descriere referitor la ce trebuie să ofere echipa de final și este important atât pentru echipa în sine, cât și pentru părțile interesate.

O echipă de dezvoltare se auto-organizeaza, iar orice interacțiune din afara echipei, este gestionată de maestrul scrum (care protejează și gestionează echipa) sau de proprietarul produsului (care are interacțiuni regulate cu toate părțile interesate).

c. Maestru scrum (Scrum Master)

Scrum Master-ul este un facilitator si este responsabil cu eliminarea impedimentelor din calea echipei, pentru a furniza obiectivele produsului. Maestru scrum nu este un conducător tradițional de echipă sau un manager de proiect, ci acționează ca un tampon între echipă și orice influență negativă care le poate distrage atenția.

Maestru asigură respectarea cadrului scrum și se asigură că echipa urmează procesele convenite în cadrul scrum, facilitând adesea secțiunile cheie și încurajând echipa să se îmbunătățească.

Responsabilitățile unui maestru scrum include următoarele acțiuni:

– ajută echipa să determine definiția produsului realizat, cu contribuția părților interesate;

– antrenează echipa în cadrul principiilor scrum, pentru a oferi caracteristici de înaltă calitate pentru produs;

– promovează auto-organizarea în cadrul echipei;

– ajută echipa să elimine obstacolele din calea progresului, fie că sunt ele de ordin intern sau extern;

– educă părțile interesate în ceea ce privește Agile sau Scrum.

Leave a Reply