De ce Agile si nu Waterfall?
Agile este unul dintre cele mai utilizate și recunoscute cadre de dezvoltare software din lume.
Acesta s-a născut când 17 persoane cu diferite metodologii de dezvoltare, s-au reunit pentru a face brainstorming pentru a gasi o posibilă soluție alternativă la actuala metoda de dezvoltare de software, având ca obiectiv ca aceasta să fie mai rapida și mai puțin greoaie în documentare.
Tehnica waterfall era prea greoaie și nu aveau nicio prevedere pentru feedback până când produsul final nu era gata de livrare. Acest lucru a însemnat că nu există posibilități de corectare în timpul procesului și clientul nu avea nicio viziune asupra progresului până când întregul produs nu a fost gata. Experții au vrut sa evite acest lucru.
Au dorit o soluție care să aibă posibilitate de feedback constant pentru a evita costul muncii duble într-o etapă ulterioară.
Spre deosebire de metoda clasică waterfall, unde echipe termina mai întâi un pas complet și abia după aceea trec la pasul următor, Agile înseamnă adaptarea și îmbunătățirea continuă pe baza unui feedback constant dar si viteza de livrare mai mare.
Există diverse metodologii Agile care sunt puse în practică în diverse industrii diversificate însă cele mai intâlnite sunt: Scrum, Kanban, Extreme Programming
Avantajele metodologiei Agile
- Clienții obțin în mod continuu informatii asupra progresului proiectului la sfârșitul fiecărei iterații/ sprinturi.
- Fiecare sprint pune la dispoziția clientului o parte de software funcțională care să corespundă așteptărilor lor, conform definiției lucrărilor furnizate de aceștia.
- Echipele de dezvoltare răspund destul de mult la cerințele în schimbare și pot efectua schimbările chiar și în etapele avansate de dezvoltare.
- Există o comunicare bidirecțională constantă, care îi menține pe clienți implicați, astfel încât toate părțile interesate au o vizibilitate clară asupra progresului proiectului.
- Proiectarea produsului este eficientă și îndeplinește cerințele afacerii.
Dezavantajele metodologiei Agile
- Nu este preferată documentarea cuprinzătoare care poate duce la echipe agile care interpretează în mod incorect acest lucru, deoarece agile nu necesită documentare. Deci rigoarea se pierde în documentație. Acest lucru ar trebui evitat întrebându-vă continuu dacă sunt suficiente informații pentru a continua sau nu.
- Uneori, la începutul proiectelor, cerințele nu sunt clare. Echipele ar putea continua și vor descoperi că viziunea clienților a fost realiniată și, în astfel de situații, echipele trebuie să încorporeze multe modificări și este dificil să se evalueze și rezultatul final.
- Written by: BeSoftwares
- Posted on: august 16, 2021
- Tags: Dezvoltare Mobil, Dezvoltare Web, Metodologie Agile, Scrum