Ce este SCRUM?

Ce este Scrum si legatura cu Metodologia Agile?

Scrum poate fi considerat cu ușurință a fi cel mai popular cadru Agile. Termenul „SCRUM” este considerat sinonim cu „AGILE” de majoritatea practicienilor. Atenție însă, aceasta este o concepție greșită. Scrum este doar unul dintre cadrele prin care puteți implementa Agile.

Cuvântul scrum provine de la rugby sportiv. Reprezintă momentul în care jucătorii se strâng împreună într-o poziție blocată împingând împotriva adversarilor. Fiecare jucător are un rol definit în poziția sa și poate juca atât ofensiv, cât și defensiv, conform cerințelor situației.

În mod similar, scrum-ul din IT crede în echipe de dezvoltare autogestionate, abilitate cu trei roluri specifice și clar definite. Aceste roluri includ – Product Owner (PO), Scrum Master (SM) și echipa de dezvoltare formată din programatori și testeri. Aceste ehipe lucrează împreună în durate iterative în timp, numite sprinturi.

Primul pas este crearea unei liste de lucruri de către PO. Este o listă de lucruri de făcut de către intreaga echipa scrum. Apoi echipa scrum selectează elementele cu prioritate maximă și încearcă să le termine în intervalul de timp numit sprint.

Roluri: PO, Scrum master și echipă de dezvoltare.

Artefacte: Backlog de lucruri, Backlog de Sprinturi și Creșterea produsului.

Evenimente: Sprint, planificare Sprint, Daily Scrum, revizuire Sprint și retrospectivă Sprint.

Leave a Reply