Dezvoltare web – Marketplace

Marketplace

Tehnologia a evoluat enorm în ultimii ani, de aceea marea majoritatea a lucrurilor se petrec unde altundeva dacă nu în mediul online. Românii s-au obișnuit să își cumpere numeroase produse din online, de la elemente vestimentare și până la mâncare și electrocasnice. De aceea toți cei care dețin un magazin ar trebui să-și facă un plan de afacere pe care să o desfășoare și în mediul online, pentru a avea un profit mare și pentru a-și crește vizibilitatea.

Aici le pot veni în ajutor cunoscutele platforme de marketplace care au început să fie din ce în ce mai apreciate de către români.

Ce este defapt un marketplace?

O platformă de tip marketplace este o nouă metodă de vânzare a produselor, antreprenorii având ocazia să-și promoveze marfa într-un marketplace ce are deja un public format. Această platformă facilitează vânzarea și în același timp conectează vânzătorul de cumpărător.

Să presupunem că un antreprenor își desfășoară activitatea în online, unde își comercializează produsele pe propriul lui site de vânzare. Acest lucru necesită adesea o investiție considerabilă în marketing online, promovarea și optimizarea platformei, însă dacă alegeți să vă comercializați produsele pe un marketplace o să fie totul mult mai ieftin. De ce susținem acest lucru? O astfel de platformă are deja un public consacrat și poate ieși în evidență prin oferte bune și o gamă largă de produse fără să investească în promovarea online.

De ce să vindeți pe un marketplace?

În contextul actual în care în fiecare zi concurența crește văzând cu ochii, marketplace-urile reprezintă o oportunitate de creștere pe care cu siguranță nu trebuie să o ratați. Puteți să beneficiați de nenumărate plusuri dacă aderați la o astfel de platformă online, iar printre acestea se numără:

 1. După cum am menționat și anterior, un marketplace are deja o audiență numeroasă și de calitate pe care vă puteți baza. Nu trebuie să mai investiți în SEO și PPC ca să aduceți trafic crescut pe platforma magazinului dumneavoastră online. Traficul de care aveți nevoie se află pe marketplace.
 2. Este axat pe performanță, atât prin modelul economic cât și prin faptul că traficul care vine pe platformă, sosește clar cu intenția de a achiziționa. Adesea intenția de cumpărare este mult mai mare pe un marketplace în comparație cu celelalte canale online.
 3. Poate sa fie mult mai ieftin să vindeți pe un marketplace decât pe un magazine online. Spre exemplu dacă doriți să vă lansați în străinătate, unde nu aveți o prezență în mediul online, cea mai bună variantă de a vinde este pe un marketplace, decât să creați de la zero un site web, să investiți în SEO și PPT.

Acest model de afacere vi se pare unul atractiv? Atunci cu siguranță acest articol este ceea ce aveți nevoie dacă doriți să înfințați propriul dumneavoastră marketplace unde ceilalți antreprenori să își vândă marfa.

  Determinați-vă valoarea și modelul de afacere

Înainte de a intra în online cu un marketplace este esențial să vă asigurați că aveți o idee viabilă cu care sa lucrați. La urma urmei, cum puteți să construiți o astfel de platformă care să funcționeze, dacă nu reprezentați un interes real pentru antreprenorii de comerț din mediul online.

  Construirea unei baze de clienți

Cercetarea pieței reprezintă o necesitate pentru a afla cu exactitate cum vă puteți concentra în mod eficient marketplace-ul pentru succes. De exemplu de ce tip de utilizatori o să se ocupe platforma și ce o să furnizeze această platformă diferit față de competiție.

  Alegeți-vă un model de afacere

Pe lângă organizarea bazei de clienți, o să trebuiască să decideți și în ce model de afacere o să funcționeze marketplace-ul dumneavoastră. O să percepeți comision pentru fiecare vânzare realizată pe această platformă sau o să oferiți abonamente antreprenorilor? Trebuie să știți de la început cu exactitate în ce direcție doriți să vă îndreptați atenția și ce beneficii le puneți la dispoziție utilizatorilor.

  Marketing

Principala problemă este aceea că bineînțeles, cumpărătorii nu o să folosească marketplace-ul fără vânzători și invers. Furnizorii și clienții ar trebui să vină simultan pe platformă. Cum faceți acest lucu? În această etapă ar trebui să cheltuiți câțiva bănuți pentru publicitate. Cu siguranță multe platforme de acest gen cheltuiesc bani pentru marketing online și offline pentru a atrage clienți. Puteți să apelați la bloggeri/vloggeri care să devină ambasadori ai brandului dumneavoastră.

Vă sfătuim să vă implicați specialiștii în marketing în parcursul de dezvoltare al unei astfel de platforme care să reușească să atragă public țintă, atât în ceea ce privește cumpărătorii cât și vânzătorii.

  Procesul de proiectare

Alegerea corectă a tehnologiei software pentru dezvoltarea platformei de marketplace definește dacă afacerea virtuală o să fie una de durată sau o să eșueze în ziua vânzărilor de Black Friday., cînd site-ul o sa sa aglomereze de cumpărători.

Alte caracteristici pentru a avea succes cu un marketplace

După ce ați depășit primele etape, platforma dumneavoastră o să fie o unitate de afaceri stabile și în creștere. Mai apoi o să trebuiască să vă extindeți cu noi funcții care să atragă într-un număr mare atât furnizorii cât și clienții.

  Imagini de produs și videoclipuri

Dacă urmați exemplul celor de la Amazon, trebuie să acordați o atenție deosebită prezentărilor de produs, care este necesar să fie de înaltă calitate. Conținutul vizual este o tehnică dovedită de a genera un număr mare de clienți, iar furnizorii dumneavoastră cu siguranță o să fie încântați de impactul vânzărilor.

 • Comandarea cu un singur click, este una dintre cele mai minunate opțiuni ale cumpărătorului. Prin adăugarea acestui buton, marketplace-ul își arată interesul pentru a-i acorda clientului un timp scurt de finalizare al comenzii.
 • Aplicațiile mobile sunt o plăcere costisitoare, dar vă poate ridicat fluxul de vizitatorilor. Puteți crea o aplicație mobilă a unui marketplace, deoarece după cum bine știm, oamenii petrec ore în șir în fiecare zi pe telefonul mobil.

În concluzie, un marketplace este un real ajutor pentru a crește afacerile antreprenorilor, dar și pentru clienți, deoarece vor putea compara ofertele de pe piață și vor face cea mai bună alegere. În situația actuală și pe viitor cu siguranță cumpărăturile din astfel de platforme o să fie apreciate de către un număr considerabil de persoane.

Leave a Reply