Intelegerea nevoilor utilizatorilor: ce este și de ce trebuie realizată?
Cercetarea utilizatorilor își propune să descopere frustrările sau anumite bariere cu care se confruntă utilizatorii în timp ce interacționează cu un produs/serviciu. Ca disciplină, metodologia de cercetare a utilizatorilor se concentrează pe înțelegerea comportamentului și nevoilor celui care interacționează cu produsul, prin numeroase tehnici cum ar fi: observarea directă, sondaje, analizarea sarcinilor.
Această etapă este benefică în întreg procesul de proiectare a produsului, de la idee și până la lansarea pe piață.
Care este obiectivul principal al cercetării utilizatorilor?
Prin umanizarea datelor colectate despre utilzatori, proiectanții și cercetătorii pot identifica anumite probleme cu care se confruntă utilizatorii în timpul folosirii unui produs/serviciu și să le transforme mai apoi în informații utile. Dacă se plasează utilizatorul în centrul atenției (HCD – Human Center Design), designerii pot crea o experiență cât mai orientată spre acesta, care poate duce la o posibilitate ridicată ca el să rămână pe site, sau să folosească un produs/serviciu.
‘’Empatia se află în centrul designului. Fără înțelegere a ceea ce alții văd, simt și trăiesc, proiectarea este o sarcină inutilă.’’ Afirma Tim Brown, CEO al firmei de inovare și design IDEO. Tipul de cercetare pe care trebuie să-l realizați depinde în primă fază de motivul pentru care faceți respectiva cercetare utilizatorilor. Mai jos veți găsi trei motive întemeiate pentru a recurge la acest proces:
- Pentru a crea modele care să fie cu adevărat relevante pentru utilizatori;
- Pentru a da naștere unor modele ușor și plăcut de utilizat;
- Pentru a înțelege rentabilitatea investiției în UX Design.
Care sunt metodele de cercetare ale utilizatorilor?
Practicanții UX pot utiliza o gamă largă de metode de cercetare, însă adesea se utilizează cele mai cunoscute și anume: cercetarea calitativă și cercetarea cantitativă.
Metoda calitativă include următoarele acțiuni:
-interviuri cu utilizatorii, prin care aceștia sunt întrebați despre experiența lor cu produsul/serviciu respectiv;
-testarea utilizabilității, mai exact testarea unui produs de către persoane care reprezintă publicul țintă;
-ancheta contextuală prin observarea modului în care utilizatorii interacționează cu un produs/serviciu;
-focus grup prin invitarea unui grup restrâns de persoane care fac parte din publicul țintă pentru a discuta percepții, opinii, credințe, atitudini față de produs/serviciu.
Metoda cantitativă include următoarele acțiuni:
-sondaje: chestionarele adună un volum mare de răspunsuri care pot deschide oportunitatea unui analize a utilizatorilor;
-analiza produsului: datele de utilizare de la cei care folosesc produsul pot oferi cele mai bune informații despre dezvoltare.
Metodele de cercetare ale utilizatorilor pe care le efectuați vor depinde de tipul de produs/serviciu pe care doriți să-l creați și de resursele de care dispuneți. Deci înainte de a demara oricare din cele două metode de cercetare este vital să includeți obiectivele cheie pe care doriți să le atingeți.
- Written by: BeSoftwares
- Posted on: septembrie 20, 2021
- Tags: Metodologie Agile, User Experience