Modele de design UI

Modele de design UI

Modelele de design/proiectare UI sunt soluții recurente care rezolvă problemele obișnuite de proiectare. Ele sunt punctul de referință standard pentru proiectantul cu experiență a conceptului de UI. Chiar dacă sunt sarea și piperul, modelele de design UI nu sunt concepția unui designer, acestea sunt înrădăcinate în arhitectură și programare și au fost concepute pentru a optimiza procesul de dezvoltare UI.

Modelele de design UI sunt peste tot, pe site-uri, pe aplicații și sunt adesea familiare utilizatorilor. O să dureze câteva secunde ca un utilizator să înțeleagă ce trebuie să facă într-o interfață proiectată cu modele de design UI comune. Adaptarea unor modele comune înseamnă că puteți valorifica cunoștințele și în același timp timp puteți crește ușurința utilizării produsului dumneavoastră.

Marea majoritate dintre noi purtăm tricouri așa este? Tricoul meu și al tău pot varia ca și mărime, model, dar ambele se încadrează în categoria de tricouri. Se pot adăuga detalii sau putem să imprimăm anumite texte, dar cu toate acestea structura rămâne aceiași, de tricou. Cam așa stă treaba și cu modele UI, mai exact acestea oferă o structură generală la care putem lucra, adăuga, modifica anumite aspecte pentru a ne adapta la fiecare proiect în parte.

De ce sunt modelele de design UI atât de importante?

Acestea nu sunt doar caracteristici comune care se pot copia într-o interfață, ele sunt strategii vizuale pentru a rezolva rapid și eficient anumite probleme de proiectare UI. Modelele oferă de asemenea un limbaj comun pentru designeri și stabilesc coerență atunci cand numeroși designeri lucrează la același proiect.

Modelele despre care discutăm în acest articol, nu sunt utile doar pentru designeri, ci sunt esențiale și pentru utilizatori. Motivul pentru care atât de multe site-uri web și aplicații sunt atât de ușor de folosit se datorează tocmai acestor modele comune de design a interfeței de utilizare. Vă puteți imagina un site web care nu are bară de navigare? În momentul în care utilizatorii se obișnuiesc să vadă modele specifice orice modificare ar putea duce la pierderea câtorva utilizatori.

În mediul online puteți găsi nenumărate biblioteci care conțin modele de design UI și acestea includ adesea următoarele elemente:

  1. Problema: ce vrea utilizatorul să facă?
  2. Contextul: cât ar trebui să folosim acest model?
  3. Soluția: care este soluția salvatoare?
  4. Exemple: unde și cum a fost implementat modelul anterior?

Partea întunecată a modelelor de design UI

Modelele de design UI ‘’întunecate’’ sunt acele modele care reușesc să-i înșele pe utilizatori să îndeplinească o anumită sarcină specifică fără să fie conștienți de acest lucru. În aceste tipare se pot include înșelarea utilizatorului pentru a se înscrie la emailuri sau utilizatorii pot fi blocați în abonamente sau debitări directe. Aceste modele ‘’întunecate’’ dacă sunt utilizate frecvent pot distruge cu ușurință încrederea dintre o companie și publicul țintă.

Proiectare UI se bazează pe empatie și pe crearea unei interfețe plăcute, nu una care să te păcălească.

În concluzie, modelele de proiectare UI sunt mijloace prin care ordinea și structura se pot uni pentru a da naștere unei experiențe puternice. Este esențial ca proiectanții să ia în considerare aceste modele cu mare atenție înainte de a seta designul final.

Produsul final, fie el aplicație sau site web ar trebui să conțină instrucțiuni atât de bune, încât utilizatorii să nu observe cum au ajuns de la punctul A la punctul Z.

Leave a Reply