Strategia de branding
În ultimii ani au apărut tot mai multe branduri, iar acest lucru a dus la o competiție strânsă între acestea. Cele mai mici detalii au ajuns să însemne foarte mult atunci când vine vorba despre o strategie de branding. Trebuie să știți că un logo atractiv, dar care nu are o poveste în spate nu o să aibă rezultate prea bune.
Dar totuși ce este o strategie de branding și de ce este ea atât de esențială?
Brandingul reprezintă o practică de marketing și conține elemente precum design grafic, logo, culori, nume, valori, iar toate aceste elemente împreună fac parte din strategia de branding. Mulți probabil sunt de părere că brandingul este un proces rapid, care nu necesită foarte multă muncă și-l poate crea oricine, însă lucrurile nu stau chiar așa, de aceea cel mai bine este să apelați la ajutorul unor specialisti dintr-o agenție de creație.
Vă vom enumera câteva motive esențiale pentru care considerăm că o strategi de branding executată într-o manieră profesională o să vă ajute enorm.
- Generează anumite emoții
În momentul în care publicul se regăsește în povestea pe care o spune brandul dumneavoastră, o să aveți cu siguranță un răspuns pozitiv. Strategia de branding nu trebuie să comunice un mesaj nemaivăzut ci trebuie să fie unul ușor de înțeles de către public în care aceștia să se regăsească.
- Dezvoltă identitatea brandului și îi definește valorile
O strategie de branding reușită are ca și scop definirea identității de brand. Acesta o să fie imaginea pe care clienții o vor avea despre produsul/serviciul pe care îl comercializați. Domeniul de activitate, modul de abordare, trebuie să reiasă tocmai din strategia de branding, întrucât fiecare detaliu poate să schimbe percepția clientului. În ceea ce privește valorile, acestea trebuie să fie stabilite încă de la început, astfel încât întreaga strategie să fie cursivă.
- Susține publicitatea brandului
Trebuie să știți că publicitatea este un alt element esențial din procesul de branding. Strategia este necesar să fie construită corect de la bun început, deoarece fără un branding clar și corect definit, dezvoltarea acestuia nu o să poate fi logică.
O strategie de brand este uneori percepută eronat, ca fiind doar o identitate vizuală. Pe lângă latura vizuală, trebuie să știți că un brand se fundamentează și pe alte elemente care reușesc să dea viață unei povești de succes.
1. Stabilirea elementelor de baza ale brandului și anume: viziune, misiune, valori
În aceasta etapă vom vorbi foarte mult despre ’’ De ce-uri’’. De ce suntem unde suntem și de ce facem lucrurile în această manieră? Se definește misiunea, viziunea, valorile prin răspunderea la câteva întrebări esențiale.
-De ce am apărut pe piață?
-Cum am vrea să arătăm în viitor?
-Ce valori ne guvernează?
2. Analizarea competiției și a pieței
Analiza acestor două categorii este esențială pentru a construi o strategie de branding lăudabilă. În baza anumitor analize identificăm care sunt punctele forte, slăbiciunile, oportunitățile și amenințările.
3. Identificarea publicului țintă
Cum între oameni se nasc povești de iubire, tot așa trebuie să se nască o poveste de dragoste și între brandul dumneavoastră și publicul țintă. Pentru a ajunge însă în acest punct trebuie să știm pentru prima dată cui ne adresăm. În această etapă veți identifica cum se simt clienții când achiziționează produsul/serviciu, deoarece o strategie de branding reușită nu este despre ce îi oferi clientului, ci cum produsul tău îi poate schimba viața.
4. Naming-ul
Numele brandului are în spate un întreg proces de creație amănunțit, fundamentat pe research și brainstorming. Primul contact pe care îl are audiența cu brandul tău trebuie să aibă ecou.
5. Identitate vizuală
În această eră a rapidității, am ajuns să gândim mai mult vizual, designul rămânând un ambasador al afacerii. Când vorbim despre identitate vizuală a brandului, ne referim la logo, culoare, fonduri.
În continuare vom prezenta câteva componente necesare pentru ca o strategie de branding să fie cuprinzătoare:
1. Scopul
‘’Fiecare marcă face o promisiune, dar pe o piață în care încrederea consumatorului este redusă și vigilența bugetară este ridicată, promisiunea nu trebuie să separe o marcă de cealaltă, ci trebuie să reprezinte un scop.’’ Afirma Allen Adanson, președintele Regiunii Americane de Nord a firmei de consultanță și design Landor Associates.
Cum puteți definii scopul afacerii dumneavoastră? Conform Business Strategy Insider există două modalități:
- Funcțional: concept care se concentrează pe evaluările succesului în termeni comerciali, scopul afacerii fiind acela de a face bani.
- Intenționat: concept care se concentrează pe succes, deoarece se referă la capacitatea de a face bani și de a face bine.
Spre exemplu viziunea IKEA nu este doar aceea de a vinde mobilier, ci de a crea viață de zi cu zi mai bună. Această abordare este atrăgătoare pentru client, deoarece demonstrează angajamentul de a oferi valoare dincolo de vânzare.
2. Coerența
Cheia consecvenței este să evitați să vorbiți despre lucruri care nu au legătură cu marca dumneavoastră. Ați adăugat o poză nouă pe pagina de Facebook a brandului? Ce înseamnă ea pentru consumatori? Se aliniază la mesajele dumneavoastră?
În efortul de a oferii mărcii o platformă pe care să vă bazați trebuie să fiți siguri că toate mesajele sunt coerente și transmit același mesaj către publicul țintă.
3. Flexibilitatea
Într-o lume a schimbărilor, specialiștii în marketing trebuie să rămână flexibili. Acum probabil vă adresati întrebarea: ‘’Cum ar trebui sa fiu coerent și să fiu și flexibil în același timp?’’. Coerența își propune să stabilească standardul pentru marcă, flexibilitatea vă permite să faceți ajustări care să crească interesul clienților și să vă distingă de concurență.
În concluzie, strategia de branding joacă un rol imens în atragerea de potențiali clienți. Dacă compania dumneavoastră poate să stabilească de la început la cine încearcă să ajungă, cum dorește să ajungă și ce vrea ca publicul să știe despre ea, sunteți pe drumul cel bun spre a crea un brand cu care consumatorii se pot identifica.
- Written by: BeSoftwares
- Posted on: septembrie 24, 2021
- Tags: Branding