Strategia de marketing
Un marketing eficient al unei companii începe de fiecare dată cu o strategie de marketing bine pusă la punct. De asemenea o astfel de strategie vă ajută să vă definiți obiectivele de marketing clare, realiste și bineînțeles măsurabile pentru afacerea dumneavoastră.
O strategie de marketing reușește să stabilească direcția generală și obiectivele pentru marketingul dumneavoastră. Această strategie poate să fie dezvoltată pentru următorii câțiva ani în comparație cu un plan de marketing care descrie tactici ce trebuie implementate pentru anul curent.
Strategia de marketing, după cum am menționat și mai sus este o abordare pe termen lung, orientată către viitor și reprezintă în aceeași măsură un plan general de joc al oricărei companii, cu scopul de a obține un avantaj competitiv durabil prin înțelegerea nevoilor și dorințelor clientului.
O astfel de strategie, trebuie să știți că este una amplă care reușește să cuprindă totul, de la modul în care este poziționată compania, până la parteneri strategici, relațiile cu media, mixul de marketing și canalele de comunicare.
Care este importanța strategiei de marketing?
Uneori proprietarii de business-uri pierd urmărirea viziunii generale a afacerii, dar și a obiectivelor. Pierd de asemenea urmărirea publicului țintă și a principalelor puncte care scârțâie. Când se întâmplă acest lucru, tactica specifică a afacerii își pierde eficacitatea.
Deci, o strategie de marketing nu este un document vechi, prăfuit, pe care îl așezi pe un raft și uiți de existența lui. Este un proces vital prin care puteți descoperi obiectivele principale ale companiei dumneavoastră și a modalității de rezolvare a acestora.
Devine un plan pentru tot ceea ce faceți, pentru a vă comercializa mai bine produsul.
Strategia de marketing VS Planul de marketing
În timp ce strategia de marketing, dar și planul de marketing joacă un rol crucial în succesul unei afaceri, există anumite distincții între cele două.
După cum am specificat deja în articol, principala diferență dintre cele două concepte este aceea că o strategie de marketing este o idee pe termen lung, în timp ce un plan de marketing se ocupă de soluționarea problemei pe termen scurt.
Strategia de marketing cuprinde misiunea unei companii în ansamblu, inclusiv ceea ce reprezintă și speră să realizeze în viitor. Între timp, un plan de marketing acoperă diversele logistice ale unei campanii de marketing.
Cum să creați o strategie de marketing eficientă?
Începutul procesului de creație a unei strategii de marketing poate să fie descurajant pentru mulți proprietari de afaceri. În continuarea articolului am prezentat câțiva pași simpli pentru a crea și dumneavoastră o astfel de strategie.
-
1. Efectuati o analiza SWOT
Începeți procesul prin efectuarea unei analize SWOT pentru a reuși să identificați punctele forte, punctele slabe, oportunități, dar și amenințări.
-
2. Descoperiți propunerea de valoare
Determinarea propunerii de valoare este probabil pasul în care trebuie să investiți cel mai mult timp, deoarece este unul dintre cei mai importanți factori de conversie și ceea ce ar putea face diferența dintre o afacere de succes și una care nu se bucură de succesul dorit.
Cele mai bune propuneri de valoare sunt clare, la obiect și se concentrează pe rezolvarea problemelor clienților.
-
3. Determinați obiectivele strategiei de marketing
Obiectivele sunt acele rezultate măsurabile care se pot atinge într-un anumit interval de timp și ajută oamenii din companie să evalueze succesul și eficacitatea unei strategii de marketing. Când alegeți obiectivele cheie, asigurați-vă că îndeplinesc următoarele criterii: sunt specifice, măsurabile și au un interval de timp.
Reevaluați-le la fiecare șase luni, faceți modificări dacă este necesar și folosiți-le cu încredere pentru a vă măsura succesul.
-
4. Înțelegeți-vă clienții
Pentru a incorpora nevoile clienților și pentru a încerca să le rezolvați problemele, cu ajutorul strategiei de marketing, în primă fază trebuie să îi înțelegeți.
În încercarea lor de a-i cunoaște, specialiștii de marketing au început să nu se mai bazeze atât de mult pe metodele clasice: sondaje, focus grupuri și acordă mai multă atenției platformelor și instrumentelor online inteligente care le comunică: date demografice, comportamentul online, preferințele clienților.
-
5. Stabiliți-vă metodele de marketing
În funcție de publicul dumneavoastră țintă, o să trebuiască să alegeți cele mai compatibile metode de marketing pentru a explica și comunica mesajele. Aflați unde locuiește publicul, ce canale de social media utilizeză: Facebook, Instagram, bloguri, site-uri, forumuri și profitați de aceste informații esențiale în avantajul companiei dumneavoastră.
În concluzie, o strategie de marketing este vitală pentru succesul unei afaceri. Vă ajută să comunicați mai eficient cu publicul țintă și să evitați anumite cheltuieli inutile. De aceea cu cât dezvoltați mai devreme strategia de marketing în companie, cu atât lucrurile vor funcționa mult mai bine.
Nu este niciodată prea târziu să creați o strategie de marketing pentru afacerea dumneavoastră!