Rolurile (UX) User Experience

Vom începe cu o scurtă definiție a User Experience Design (UX) și vom spune că UX este despre a proiecta ceva simplu de utilizat, atât de simplu încât utilizatorii nu își dau seama de ușurința folosirii produsului respectiv. UX înseamnă în același timp gândire analitică, atenție la detalii, empatie și simplificarea proceselor prin care clienții tăi sunt nevoiți să treacă.

Care sunt rolurile UX?

Rolurile UX descriu diferitele părți pe care designerii le joacă în procesul de proiectare. Acestea variază de la roluri generaliste- de exemplu designeri UX și designeri de produse- până la roluri specializate, cum ar fi designeri vizuali și cercetători UX.

Rolurile UX servesc procesului de design, iar o parte majoră a ceea ce face o echipă de proiectare este să urmeze un proces de proiectare care să fie centrat pe utilizator.

Sarcinile pe parcursul proiectelor sunt numeroase- de la cercetarea publicului țintă, la prototipare și până la efectuarea testelor de utilizare. Rolurile principale pe care trebuie să le cunoașteți sunt următoarele:

1. Designeri UX

Generalist care lucrează la toate fazele de gândire ale proiectului și care au următoarele sarcini de îndeplinit:

– efectuează cercetări UX;

– aleg cele mai optime idei;

– oferă/acceptă critici cu privire la soluțiile posibile;

– efectuează teste de utilizare;

– lansează cel mai benefic design.

2. Designeri de produs

Asemenea designer-ului UX, dar se concentrează în special pe designul produsului și UX. Aceștia ajută la crearea proiectelor, obiectivelor, foilor de parcurs ale produsului, dar mai au și alte sarcini pe care trebuie să le îndeplinească cu strictețe:

– informează și planifică foile de parcurs;

– colaborează îndeaproape cu echipele de dezvoltare și marketing, pentru a se asigura că proiectele o să fie implementate într-o manieră corectă.

3. Designeri vizuali

Specialiști pe fundaluri de design graphic/ design vizual, se concentrează pe realizarea de prototipuri perfecte pentru pixeli, care o să fie necesari în procesul de proiectare. Sarcinile lor principale mai sunt:

– convertesc obiectivele UX în seturi de design atractiv (de exemplu ecrane pentru aplicații) cu o utilizare și accesibilitate ridicată;

– aplică instrucțiunile de branding;

-utilizează concept de proiectare pentru a da naștere unor interfețe grafice care să fie pe placul utilizatorului.

4. Strategii de conținut

Trebuie să fie competenți în redactare, pentru a creea o copie persuasivă, clară și consecventă, care să apară în produs. Sarciniile pe care trebuie să le îndeplinească sunt următoarele:

– crează titluri de pagini eficiente și nume de elemente din meniul de navigare, astfel încât utilizatorii să poată accesa intuitiv ecranele/paginiile dorite;

– crează emailuri și buletine informative eficiente pentru a atinge obiectivele produsului;

– definesc și mențin o viziune clară pentru fiecare produs în parte.

Leave a Reply